Boldogkő vára

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Település: Boldogkőváralja
Feltöltve: 2011-09-26 16:10:57

Miskolc városától északkeleti irányban, egy sziklaszirtet koronáznak meg Boldogkő várának falai.

Először III. András által kiadott oklevélben említik a várat. A XIV. század elején Aba Amadé elfoglalta, majd Anjou Károly király hatalmába került vissza. A középkor évszázadai alatt a magáénak mondhatta többek között a Bebek és a Czudar főnemesi család is.

Ahogy változtak az igények, úgy bővítették ki falait. Bebek Ferenc rablólovag még hamis pénzt is veretett, aminek öntésére szolgáló fémkohójának maradványait feltárták a régészek.

A XVII. században már nem számított fontosabb katonai támaszpontnak. Maradékának még fedett helyiségeiben a Péchy földesúri család a XIX. században gabonaraktárt rendezett be és helyreállításokat végeztettek a sok évszázados falakon is. Természetesen szakszerű műemlékvédelmi munkálatokat csak az 1960-as években végeztek rajta, melynek folytatására a XXI. század elején került sor. Ekkor tárták fel a jelenlegi kővár előtti térséget kerítő, egykoron facölöpökkel védelmezett alsóvár területét.

Napjainkban a boldogkői vár - köszönhetően a megalakult helyi várbaráti társaságnak - nyaranként színvonalas várjátékokkal fogadja a régmúlt történelmi időkre kíváncsi érdeklődőket.

Képek a boldokői várról >>itt


Forrás: http://www.eszakivarak.eu/

Add a Facebook-hoz
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió